Sevcon motor cuback

Electric Motors and Controllers
Post Reply
User avatar
nuxland   100 W

100 W
Posts: 255
Joined: Apr 04 2015 2:18pm
Location: Tallinn
Contact:

Sevcon motor cuback

Post by nuxland » Jun 14 2021 10:10am

Are someone actually used motorcutback with sevcon and was it working and cutting power/torque?

I raced in the weekend and for me it seems that it is not working and I can not see any real cutback.
As you can see that at 122 degrees it should give me only 0,4 or 40% of torque. And then linear got to 0,1 at 130 degrees.
MotorTemperatureCutback_Map.jpg
MotorTemperatureCutback_Map.jpg (93.85 KiB) Viewed 213 times
But in reality It was still 60% or 0,6 that I have configure in baseline profile until 129 degrees. Here is two graphs from saved data (one is whole race and another closeup).
You can see 40% of demand torque when we switched manually to profile 2 (where I have configured 40% or 0,4 for demand torque)
MotorTemperatureCutback_Real_Close.jpg
MotorTemperatureCutback_Real_Close.jpg (161.92 KiB) Viewed 213 times
MotorTemperatureCutback_Real.jpg
MotorTemperatureCutback_Real.jpg (216.1 KiB) Viewed 213 times
So is there something els somewhere deep that needs to be configure so this motor cutback will actually work?
Electric kart 60kw: viewtopic.php?f=34&t=68543
100v 35Ah LiPo battery: viewtopic.php?f=14&t=97763
100v 25Ah LiFePo4 battery: viewtopic.php?f=14&t=85912
Scooter battery: viewtopic.php?f=14&t=108227#p1582703

User avatar
nuxland   100 W

100 W
Posts: 255
Joined: Apr 04 2015 2:18pm
Location: Tallinn
Contact:

Re: Sevcon motor cuback

Post by nuxland » Jun 22 2021 12:33pm

Yeah, it seems there is some options somewhere that is ignoring my "User definable motor cutback map" :(
Controller should have limiting current from 113 degrees but it gave 100% until 128 degrees when it got current fault (because motor was hot and it was misaligned in that qualification race)
Attachments
QualificationAravete2021.jpg
QualificationAravete2021.jpg (177.04 KiB) Viewed 137 times
Electric kart 60kw: viewtopic.php?f=34&t=68543
100v 35Ah LiPo battery: viewtopic.php?f=14&t=97763
100v 25Ah LiFePo4 battery: viewtopic.php?f=14&t=85912
Scooter battery: viewtopic.php?f=14&t=108227#p1582703

User avatar
nuxland   100 W

100 W
Posts: 255
Joined: Apr 04 2015 2:18pm
Location: Tallinn
Contact:

Re: Sevcon motor cuback

Post by nuxland » Jul 15 2021 3:06am

Tested lipo battery addon and motor cooling with water mist yesterday and it seems to work, outside was 30 degrees.
This was 10 laps.
LipoAddonAndMist.jpg
LipoAddonAndMist.jpg (166.22 KiB) Viewed 50 times
But then decided to go one more time with my bigger lifepo4 battery and did not used mist at all.
And managed to get motor temperature to 140 degrees and no motor cutback happened. Damn :twisted:
This was only 5 laps.
LifePo4AndNotUsedMist.jpg
LifePo4AndNotUsedMist.jpg (138.48 KiB) Viewed 50 times
Demand torque was the same 60% and as you can see actual power was similar from battery.
So has someone some direction why my sevcon is not using motor cutback parameters?
Electric kart 60kw: viewtopic.php?f=34&t=68543
100v 35Ah LiPo battery: viewtopic.php?f=14&t=97763
100v 25Ah LiFePo4 battery: viewtopic.php?f=14&t=85912
Scooter battery: viewtopic.php?f=14&t=108227#p1582703

Post Reply